Bardzo prosta wersja halibuta . Marynowany w soku z cytryny i usmażony na oleju z masłem ( oprószony tylko mąką ) . Obkładany przed podaniem pomidorowa salsą - tu uzupełnioną dodatkowo o zioła i kwiaty ogrodowej .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 steki z halibuta
1 cytryna
olej z pestek winogron
1 łyżka masła
mielony grubo kolorowy pieprz
sól
2 łyżki mąki
2 pomidorki Lima
1 łyżka pokrojonej marynowanej papryki
3 łyżki pokrojonej mięty
1 łyżeczka Przyprawy ,,Kolorowe zioła do sałatek ,,
Steki z halibuta umyć , osuszyć , zalać sokiem z cytryny ( zostawić 1 łyżeczkę do salsy ) zmieszanym z 4 łyżkami oleju. Posypać grubo mielonym pieprzem. Marynować 30 minut.
Wyjąć z marynaty . Dobrze osuszyć .
Oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano rybę z obu stron .
Pod koniec smażenia dodać masło.
W czasie kiedy ryba się smaży - sparzyć pomidory - obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę .Odsączyć na sitku tak by sok spłynął . Polać łyżką oleju , skropić sokiem z cytryny .Domieszać miętę . Doprawić do smaku solą , pieprzem
i kolorowymi ziołami do sałatek.
Halibuta odsączyć z tłuszczu na którym się smażył .Podawać obłożonego salsą .
Do tej salsy nie dodawałam czosnku gdyż nie specjalnie pasuje mi do halibuta .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz