Aromatyczny , pachnący szybki dodatek do wielu potraw . Nie trzeba trzymać się do końca przepisu - wszelkie modyfikacje dozwolone . Ważne byśmy mieli smaczne dojrzałe pomidorki , zioła i trochę wyobraźni .
Czas : 10 minut
Składniki :
2 pomidorki ( używam Lima , Bycze serca - w sezonie lub inne - byle dojrzałe - twarde )
sok z cytryny do smaku
1 łyżka oleju z pestek winogron ( nie lubię oliwy z oliwek )
1 duży ząbek czosnku
1/3 łyżeczki soli
pieprz grubo mielony do smaku
3 łyżki świeżo usiekanej mięty
Robimy na świeżo chwilę przed podaniem .
Pomidory zalać wrzątkiem by sie sparzyły
i zdjąć skórkę .
Pokroić w grubą kostkę
i odsączyć na sitku by sok odciekł ( wiem , że większość usuwa pestki i kroi miąższ ale mnie bardziej smakuje wersja gdzie pestki zostają a odcieknie sok ).
Usiekać miętę .
Czosnek drobno pokroić a potem rozetrzeć na miazgę z solą .
Wymieszać pomidory z czosnkiem , ziołami , olejem . Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny i mielonym pieprzem .
1 komentarz:
brzmi smakowicie;)
Prześlij komentarz