piątek, 7 października 2011

Hamburgery wołowe


Danie lubiane przez dzieci . Proste . Szybkie > Można przygotować na zapas . Zamrozić i podgrzewać w miarę potrzeby . Można podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką , lub danie kolacyjne w bułce z dodatkami .


Czas :20 minut

Składniki :40 dag mięsa mielonego – wołowego
                   1 jajko
                   4 łyżki tartej bułki
                   sól
                   pieprz mielony
                   1 cebula
                   smalec do smażenia
                   2 łyżki masła

Cebulę pokroić w ,, piórka „ i usmażyć na złoto na smalcu . Odstawić i trzymać w cieple . Mięso wymieszać z jajkiem , tartą bułką i przyprawami . Uformować 4 płaskie , owalne hamburgery . Smażyć na smalcu po 5 minut z każdej strony . W ostatnim momencie smażenia dodać masło . Podając kłaść na każdego hamburgera porcję usmażonej cebulki .

Jeśli chcemy podać jako ciepłą kolację – wkładamy hamburgera w przeciętą na pół ciepłą bułkę . Dodajemy plasterki pomidora , ogórka, pokrojoną kapustę pekińską , musztardę , majonez , ketchup i co tam kto lubi w hamburgerach.

Brak komentarzy: