czwartek, 6 października 2011

Kisiel czereśniowy na herbacie różanej


Domowe kisiele robie z różnych owoców . Łączę smaki dodając ziołowe lub kwiatowe naturalne aromatyzery i barwniki. Delikatne czereśnie w połączeniu z zapachem i smakiem róży daje cudowny smak. Gorąco polecam .
Czas : 10 minut
Składniki :
2 szklanki wypestkowanych czereśni ( mogą być mrożone  )
4 łyżki cukru
2 herbaty Dilmah ,, Rose violet " ( różana z fiołkiem - ale może być inna dobrej jakości różana )
2 szklanki wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropli barwnika spożywczego czerwonego

Czereśnie  zalać  1,5 szklanki wody .Wrzucić herbatki i wsypać cukier .Gotować   10 minut. 

Wyjąć herbatki  .Dodać kilka kropli barwnika .

Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 1/2 szklanki zimnej wody .

Wlać rozrobioną mąkę do garnka- zagotować  i mieszając ogrzewać aż będzie gęsty .

Podawać udekorowane płatkami świeżej róży .

3 komentarze:

Smaczna Pyza pisze...

ja właśnie zjadłam kisielek jabłkowy....wolałabym Twój, ale cóż, za daleko.....

Unknown pisze...

Spróbuj kiedyś zrobic taki miks - kisiel ( np wisniowy bo łatwiej kupić mrożone ) na mocnej dobrej herbacie różanej ( mogłam jeszcze dodać łyżeczkę konfitury ) - pyszny jest .

piegusek1976 pisze...

aż się oblizałam na te widoki :)) pozdrawiam