Domowe kisiele robie z różnych owoców . Łączę smaki dodając ziołowe lub kwiatowe naturalne aromatyzery i barwniki. Delikatne czereśnie w połączeniu z zapachem i smakiem róży daje cudowny smak. Gorąco polecam .
Czas : 10 minut
Składniki :
2 szklanki wypestkowanych czereśni ( mogą być mrożone )
4 łyżki cukru
2 herbaty Dilmah ,, Rose violet " ( różana z fiołkiem - ale może być inna dobrej jakości różana )
2 szklanki wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropli barwnika spożywczego czerwonego
Czereśnie zalać 1,5 szklanki wody .Wrzucić herbatki i wsypać cukier .Gotować 10 minut.
Wyjąć herbatki .Dodać kilka kropli barwnika .
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 1/2 szklanki zimnej wody .
Wlać rozrobioną mąkę do garnka- zagotować i mieszając ogrzewać aż będzie gęsty .
Podawać udekorowane płatkami świeżej róży .
3 komentarze:
ja właśnie zjadłam kisielek jabłkowy....wolałabym Twój, ale cóż, za daleko.....
Spróbuj kiedyś zrobic taki miks - kisiel ( np wisniowy bo łatwiej kupić mrożone ) na mocnej dobrej herbacie różanej ( mogłam jeszcze dodać łyżeczkę konfitury ) - pyszny jest .
aż się oblizałam na te widoki :)) pozdrawiam
Prześlij komentarz