czwartek, 20 października 2011

Jarzynowa pomidorówka lub odwrotnie


Nie było zgodności w rodzinie jaka ma być zupa na obiad, jarzynowa czy pomidorowa. Pogodziłam wszystkich.




Czas : 1 godzina

Składniki :

porcja mięsa ( ćwiartka z kurczaka, porcja rosołowa , kawałek wołowiny , co kto lubi )
½ paczki mieszanki warzywnej na zupę ( mrożonka )
3 łyżki groszku konserwowego
3 łyżki kukurydzy konserwowej
4 ziemniaki
3 łyżki usiekanego koperku
1 ogórek
1 przecier pomidorowy mały
½ szklanki słodkiej śmietanki
2 kostki bulionowe Knorra ( jakie kto woli – drobiowa, wołowa, cielęca )
½ łyżeczki pieprzu mielonego
5 kropli Tabasco ( lub mielona papryka do smaku )
1 ½ litra wody

Do garnka włożyć umyte mięso , mieszankę warzywną , groszek, kukurydzę , pokrojone ziemniaki , obranego i pokrojonego w plasterki ogórka , kostki bulionowe . Wlać wodę i gotować ok. 45 minut. Dodać przecier pomidorowy i dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem , Tabasco  .Wyjąć mięso , obrać od kości. Włożyć do zupy ( lub użyć do pierogów, krokietów, naleśników ). Zagotować . Wlać śmietankę .

Oczywiście można taką zupę robić ze świeżych warzyw , komponując skład mieszanki wg własnego uznania .Ale jak się komuś spieszy to i mrożonka może być .

Brak komentarzy: