Nie było zgodności w rodzinie
jaka ma być zupa na obiad, jarzynowa czy pomidorowa. Pogodziłam wszystkich.
Czas : 1 godzina
Składniki :
porcja mięsa ( ćwiartka z
kurczaka, porcja rosołowa , kawałek wołowiny , co kto lubi )
½ paczki mieszanki warzywnej na
zupę ( mrożonka )
3 łyżki groszku konserwowego
3 łyżki kukurydzy konserwowej
4 ziemniaki
3 łyżki usiekanego koperku
1 ogórek
1 przecier pomidorowy mały
½ szklanki słodkiej śmietanki
2 kostki bulionowe Knorra (
jakie kto woli – drobiowa, wołowa, cielęca )
½ łyżeczki pieprzu mielonego
5 kropli Tabasco ( lub mielona
papryka do smaku )
1 ½ litra wody
Do garnka włożyć umyte mięso ,
mieszankę warzywną , groszek, kukurydzę , pokrojone ziemniaki , obranego i
pokrojonego w plasterki ogórka , kostki bulionowe . Wlać wodę i gotować ok. 45
minut. Dodać przecier pomidorowy i dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem ,
Tabasco .Wyjąć mięso , obrać od kości.
Włożyć do zupy ( lub użyć do pierogów, krokietów, naleśników ). Zagotować .
Wlać śmietankę .
Oczywiście można taką zupę
robić ze świeżych warzyw , komponując skład mieszanki wg własnego uznania .Ale
jak się komuś spieszy to i mrożonka może być .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz