Białe mięso okonia nilowego doskonale marynuje się w soku z cytrusów . Karambola to orzeźwiający dodatek .
Czas : 30 minut + marynowanie
Składniki :
2 filety z okonia nilowego
olej słonecznikowy
2 łyżki masła
1/ 2 cytryny
3 łyżeczki konfitury z gorzkich pomarańczy z imbirem
pieprz kolorowy grubo mielony
sól
mąka do oprószenia
Filety z okonia podzielić na porcje .
Przygotować marynatę z sokiem z cytryny z olejem ( 2 łyżki ), pieprzu, konfitury .
Dobrze wymieszać i zalać marynatą filety.
Zostawić na godzinę w marynacie . Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi .
Rozgrzać na patelni olej z masłem .Filety osolić i oprószyć mąką .
Kłaść rybę na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni . Przełożyć na drugą stronę i tak samo usmażyć na rumiano .
Podałam obkładając pokrojoną na plasterki karambolą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz