piątek, 21 października 2011

Okoń nilowy w cytrusach z karambolą


Białe mięso okonia nilowego doskonale marynuje  się w soku z cytrusów . Karambola  to orzeźwiający dodatek .
Czas : 30 minut + marynowanie
Składniki :
2  filety z okonia nilowego
olej słonecznikowy
2 łyżki masła
1/ 2 cytryny
3 łyżeczki konfitury z gorzkich pomarańczy z imbirem
pieprz kolorowy grubo mielony
sól
mąka do oprószenia

Filety z okonia podzielić na porcje .

Przygotować marynatę z  sokiem  z cytryny z olejem  ( 2 łyżki ), pieprzu, konfitury .

Dobrze wymieszać  i zalać marynatą filety.

Zostawić  na godzinę w marynacie . Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi  .

Rozgrzać na patelni olej z masłem .Filety osolić i oprószyć mąką .

Kłaść rybę  na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni . Przełożyć na drugą stronę i tak samo usmażyć na rumiano .

Podałam  obkładając pokrojoną na plasterki karambolą .

Brak komentarzy: