środa, 5 października 2011

Kasza jak polenta

Kaszki kukurydzianej nie lubię stąd moja awersja do polenty- ale pomysł podawania bardzo mi odpowiada .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 szklanka drobnej kaszy ( np. ,, Wiejska " )
4 szklanki wody
szczypta soli
1 łyżeczka masła
olej do obsmażania
mąka do oprószenia
Kaszę zalać wodą , lekko osolić , dodać masło ( nie płukać - akurat tu powinna być kleista ). Gotować na małym gazie aż się zupełnie ,, rozklei " i wchłonie wodę. Wyłożyć do natłuszczonego pojemniczka prostokątnego i zostawić do wystygnięcia i zastygnięcia ( najlepiej ugotować kaszę dzień wcześniej i niech spokojnie zastyga ). Wyjąć i pokroić w dużą kostkę .Oprószyć mąką ze wszystkich stron . Na patelni rozgrzać olej  i podsmażać na nim na rumiano kostkę z kaszy ( delikatnie przewracając na drugą stronę ). Podawać z mięsem w sosie lub samym sosem.
Mała uwaga . Ja podzieliłam kaszę na 4 porcje tyle ile zrobiłam zrazów .Ciężko się tak duże przewraca . Proponuję robić o połowę mniejszą kostkę - będzie łatwiej.



Brak komentarzy: