Trochę inna ogórkowa dla odmiany z ryżem .
Czas :1,5 godziny
Składniki :1 ćwiartka kurczaka
25 dag wołowiny rosołowej
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
¼ pory
10 dag ryżu
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
2 łyżki usiekanego kopru
1 słoik przecieru ogórkowego
1 ½ litra wody
Marchewkę , pietruszkę , seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Porę drobno pokroić . Mięso , jarzyny , kostki bulionowe , ziele i liść laurowy zalać wodą . Zagotować . Wsypać ryż . Gotować na małym gazie 1,5 godziny . Wyjąć mięso .Obrać od kości i ze skórek. Podzielić na kawałki i włożyć do zupy . Wlać przecier ogórkowy . Posypać koperkiem .Śmietanę dodać do zupy w garnku lub podać by każdy wlewał sobie na talerzu.
1 komentarz:
Nigdy nie podawałam ogórkowej z ryżem. Muszę spróbować.
Prześlij komentarz