Delikatny knedel- doskonale
komponuje się ze smakiem sosów mięsnych , grzybowych czy np. koperkowych .
Czas : 1 godzina
Składniki :
¾ szklanki ugotowanej kaszy
gryczanej ( tej nie prażonej )
½ szklanki półtłustego białego
sera
1 jajko
1 cebula mała
1 łyżka masła
sól
pieprz mielony
2 łyżki pokrojonej natki
pietruszki
4 łyżki mąki ( zależy od
wilgotności sera )
Usmażyć na złoto maśle drobno pokrojoną cebulkę .Wymieszać
kaszę , ser , jajko , cebulkę .Dodać
mąkę by masa była zwarta . Dodać pietruszkę . Doprawić solą i pieprzem
.Zawinąć w natłuszczoną masłem gazę i gotować w osolonym wrzątku przez 30 minut
.Wyjąć odwinąć . Poczekać aż przestygnie . Kroić w plastry jak będzie zimne
. Przed podaniem podgrzać na parze albo obsmażyć na rumiano na odrobinie masła
( oleju ) i podawać z sosami , mięsem
pieczonym w sosie i surówką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz