Dalsze eksperymenty z roladami biszkoptowymi
Czas : 30 minut
Składniki :
2 jajka
3,5 łyżki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
wiórki kokosowe
sok z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
listki mięty ( melisy ) do dekoracji
1 kostka masła
25 mll alkoholu ( ja dałam cytrynówkę )
1/2 szklanki mleka
1 łyżka budyniu śmietankowego ( pełna nie czubata - budyń ma być gęsty - nie dawać cukru bo nie ma to znaczenia- cukier będzie w masie maślanej )
Nastawić piekarnik na 200 * C .
Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) .
Dodać mąkę i proszek do pieczenia .
Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto.
Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 6-8 minut ( ma być lekko złoty )
W tym czasie rozłożyć na blaszce drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.
Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika . Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł.
Zrolować biszkopt na ciepło .
Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł .
Zagotować mleko
i wlać zmieszany z kilkoma łyżkami zimnej wody budyń
.Zagotować mieszając . Odstawić do ostygnięcia .
W tym czasie zmiksować masło z 5 łyżkami cukru pudru
Dodawać po łyżce budyń - cały czas miksując .
, 25 mll cytrynówki , otartą skórką cytrynową .
Kiedy rolada ostygnie posmarować ją kremem pozostawiając część ( 1/3 ) do dekoracji wierzchu ( krem nakładamy tak by 1/3 powierzchni biszkoptu z jednej strony była wolna od niego - łatwiej się wtedy roluje roladę ) .
Na zwiniętą roladę nakładamy resztę kremu rozsmarowując go po wierzchu i bokach
i posypać obficie wiórkami kokosowymi .
Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by krem maślany zastygł bo wtedy ciasta kremowe lepiej się kroją .
Przewiduję sprawdzenie jeszcze 2 wersji rolady kokosowej : z kremem kokosowym ( tzn. bez cytryny za to z wiórkami w masie maślanej i Malibu , oraz z kremem waniliowym i kawałkami czekolady , oraz dekoracjami czekoladowymi na białej kokosowej pierzynce ) .
8 komentarzy:
Świetnie się prezentuje Twoja rolada :)
wygląda rewelacyjnie :) II wersja tez zapowiada sie fajnie :)
Grażynko, nigdy więcej nie mów,że nie umiesz piec! Roladka wielce apetyczna.
Hi Hi - Heniu trzymajmy sie wersji ,że rolady już umiem piec ( nawet krem mi wychodzi super ) .Co do reszty to muszę trafić na takie przepisy co to robi się 5 minut i zawsze wychodzi - i na dokładkę mają ładnie wyglądać , można upiec na 2 osoby i da się przy nich coś pomodzić .
pięknie wygląda :)
te cytrynki do dekoracji to kupione czy robione ?
a jeśli robione to czy można prosić o przepis na ich wykonanie ?
Wierna fanka z garnka i bloga :)
Cytrynki kupne - to taka galaretka ,, z metra ,, . Przywiozłam sobie z Anglii 3 smaki pomarańczowy , cytrynowy i jabłkowy ( zielony ) .Tnie się po prostu tyle plasterków co trzeba . W zasadzie to smakują tak samo jak takie galaretki które były u nas w sprzedaży właśnie w kształcie plasterków . Te zawinięte w folię leżą sobie w lodówce już nie pamiętam ile i nie obsychają wcale . Z tego co pamiętam to były jeszcze czerwone wiśniowe i truskawkowe .
Grażynka ! Szukając przepisu na Twoją roladę kokosowo-cytrynową, nie spodziewałam się, że zajmie mi to tak wiele czasu. A to dlatego, że od jej zamieszczenia przybyło znów wiele wiele potraw i ciekawych propozycji. Jestem pod wrażeniem. Jak Ty to robisz ? Trzymam kciuki za ciąg dalszy. Twoja kuzynka Hania
Haniu- bo nie słuchałaś co mówiłam :)
Po prawej stronie strony jest ikonka Indeks Potraw Buni - jak na to klikniesz otwiera się katalog i tam znów klikasz na rodzaj potrawy jaką chcesz odszukać w tym wypadku Słodkości. W Słodkościach - Ciasta . A w Ciastach Biszkopty . I już .
Prześlij komentarz