Spisuję wszystkie możliwe wersje w jaki sposób robię kotleciki mielone , które smażę hurtowo na zapas ( trochę z wygodnictwa - trochę z musu - po prostu nie sposób zrobić kotletów z 1/2 kg mielonego na 2 osoby na raz - tydzień byśmy je jadły i jeszcze by zostało ) . Z reguły smażę malutkie bo takie nam wystarczają ale można robić tak samo normalne . Przeważnie wychodzi 12 normalnej wielkości lub 24 małe - mam więc możliwość wykorzystania ich i na ciepło i na zimno . Dziś bardzo prosty i szybki pomysł - podduszenie na maśle w koperku a do tego delikatnie doprawiony groszek i kukurydza ( też mam zawsze zamrożone po trochę bo jak otwieram puszkę to zużywam z niej nie więcej niż pół ) .
Czas : 15 minut
Składniki :
3 gotowe usmażone kotlety mielone
3 łyżki masła
1/3 szklanki pokrojonego koperku ( też może być mrożony )
1/2 szklanki groszku konserwowego
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
szczypta soli
szczypta cukru
sok z cytryny do smaku
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić na nie koper .
Chwilę smażyć mieszając na małym gazie . Włożyć kotlety .Skropić 2 łyżkami wody.
Przykryć i dusić , aż kotlety się podgrzeją . W tym czasie odsączyć groszek i kukurydzę . Na osobnych patelenkach lub w garnuszkach roztopić po 1/2 łyżki masła .Dodać po 2 łyżki wody. Włożyć groszek i kukurydzę .
Ogrzewać odkryte by płyn odparował. Doprawić do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny . Groszek i kukurydza maja być lekko kwaskowato- słodkawe .
Podawać z puree ziemniaczanym lub np. ryżem gotowanym na bulionie . Nie potrzeba juz robić surówki bo podając obkładamy kotlety porcją groszku i porcją kukurydzy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz