Dla amatorów kuchni włoskiej . Mało skomplikowane . Syte.
Czas : 40 minut
Składniki:1 paczka makaronu
penne( grube rurki ze ściętym końcem )
½ mielonego mięsa
1 mały przecier pomidorowy 30 %
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonej papryki
Sól
Pieprz mielony
Oregano
bazylia
estragon
1 łyżka sosu sojowego
15 dag sera żółtego
Ugotować makaron al dente .Trzymać w cieple. Na patelni
rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej na rumiano mięso. Wlać wodę . Dodać przecier
pomidorowy. Gotować 10 minut. Doprawić ziołami , solą , pieprzem , paprykę sos
sojowy. Podawać makaron z porcją sosu posypany tartym serem .
*Prawdziwy sos
bolognese powinien gotować się bardzo długo ( od 2-4 godzin ) i robiony jest z dodatkiem świeżych pomidorów
( ostatecznie pomidorów z puszki – takich bez skórki ) .Dopuszczalne są
dodatkowo- utarte warzywa lub pieczarki .
2 komentarze:
to nie rigatoni tylko penne!
Racja - pomyliłam penne- skośne rurki, rigatoni proste rurki. Dzięki- już poprawiłam
Prześlij komentarz