środa, 5 października 2011

Makaron penne z sosem wzorowanym na bolognese


Dla amatorów kuchni włoskiej . Mało skomplikowane . Syte.

  
Czas : 40 minut

Składniki:1 paczka makaronu penne( grube rurki ze ściętym końcem )
                  ½ mielonego mięsa
                  1 mały przecier pomidorowy 30 %
                  4 łyżki oliwy
                  1 łyżeczka mielonej papryki
                  Sól
                  Pieprz mielony
                  Oregano
                  bazylia
                  estragon
                  1 łyżka sosu sojowego
                  15 dag sera żółtego


Ugotować makaron al dente .Trzymać w cieple. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej na rumiano mięso. Wlać wodę . Dodać przecier pomidorowy. Gotować 10 minut. Doprawić ziołami , solą , pieprzem , paprykę sos sojowy. Podawać makaron z porcją sosu posypany tartym serem .

*Prawdziwy sos bolognese powinien gotować się bardzo długo ( od 2-4 godzin )  i robiony jest z dodatkiem świeżych pomidorów ( ostatecznie pomidorów z puszki – takich bez skórki ) .Dopuszczalne są dodatkowo- utarte warzywa lub pieczarki .             

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

to nie rigatoni tylko penne!

Unknown pisze...

Racja - pomyliłam penne- skośne rurki, rigatoni proste rurki. Dzięki- już poprawiłam