Fascynacje
kuchnia japońska nie ustają. Pomysł zupy rybnej z herbatą ,,męczy " mnie
od dawna . Zrobiłam wersję z naszymi składnikami.
Czas
: 1 godzina
Składniki :
Dzwonko karpia
stek
( mały ) z łososia
okoń
mały
2 marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera
1/2
białej części pora
kawałek
ogórka ( tak ok 5 cm )
4
rzodkiewki
2
łyżki pokrojonego drobno szczypiorku ( biała część od cebulki )
garstka
makaronu z zupek chińskich ( lub ryżowy )
mielony
kolorowy pieprz
1/2
szklanki zaparzonej herbaty jaśminowej -
mocnej ( najlepiej sam jaśmin ale może też być mieszanka z czarną )
sos
sojowy
szczypta
soli
2
łyżki pokrojonej w pół plasterki pora
Ryby
filetować . Czyste mięso odłożyć a z reszty i warzyw ze szczyptą soli zrobić wywar
( gotować na małym gazie ok 45 minut ).
Ugotować
makaron - odcedzić.
Przecedzić
wywar .Wlać przecedzoną herbatę .Włożyć podzielone na kawałki filety rybne .
Gotować 15 minut. Doprawić wywar sosem sojowym i pieprzem.
Podawać
wkładając do miseczki porcje makaronu , nalać zupę z kawałkami ryb .Dodawać
pokrojony w cienkie słupki ogórek ze skórką , utarta na tarce jarzynowej (
grube oczka ) rzodkiewkę , szczypior ,por, powycinaną ozdobnie marchew z wywaru .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz