czwartek, 20 października 2011

Ochazuke nad Odrą ( Buniowe ):


Fascynacje kuchnia japońska nie ustają. Pomysł zupy rybnej z herbatą ,,męczy " mnie od dawna . Zrobiłam wersję z naszymi składnikami.




Czas : 1 godzina

Składniki :

Dzwonko karpia
stek ( mały ) z  łososia
okoń mały
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 białej części pora
kawałek ogórka ( tak ok 5 cm )
4 rzodkiewki
2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku ( biała część od cebulki )
garstka makaronu z zupek chińskich ( lub ryżowy )
mielony kolorowy pieprz
1/2 szklanki zaparzonej  herbaty jaśminowej - mocnej ( najlepiej sam jaśmin ale może też być mieszanka z czarną )
sos sojowy
szczypta soli
2 łyżki pokrojonej w pół plasterki pora
Ryby filetować . Czyste mięso odłożyć a z reszty i warzyw ze szczyptą soli zrobić wywar ( gotować na małym gazie ok 45 minut ).
Ugotować makaron - odcedzić.
Przecedzić wywar .Wlać przecedzoną herbatę .Włożyć podzielone na kawałki filety rybne . Gotować 15 minut. Doprawić wywar sosem sojowym i pieprzem.

Podawać wkładając do miseczki porcje makaronu , nalać zupę z kawałkami ryb .Dodawać pokrojony w cienkie słupki ogórek ze skórką , utarta na tarce jarzynowej ( grube oczka ) rzodkiewkę , szczypior ,por,  powycinaną ozdobnie marchew z wywaru .

Brak komentarzy: