Nowy zakwas na żurek ( wyrównałam proporcje płatków owsianych i mąki żytniej ) - to i żurek musi być . Zrobiłam taki najprostszy - na co dzień .
Składniki :
1/4 litra zakwasu na żurek ( ,, Buniowy zakwas na żurek 2,, - takiego po 4 dniach kiszenia )
3 sztuki średniej wielkości ( ok.10 cm ) surowych - białych kiełbasek
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera wielkości 1/2 pietruszki
2 ziemniaki
1/3 białej części pora
2 jajka na twardo
3 łyżki natki pietruszki
2 łyżki Przyprawy do Żurku i Barszczu białego ( Kotanyi )
3/4 szklanki słodkiej śmietanki
3 szklanki wody
Obrać włoszczyznę
rozdrobnić ( marchew pokroić w ozdobne talarki , pietruszkę i seler utrzeć , por pokroić w pół plasterki ). Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę .
Włożyć warzywa do garnka i zalać wodą . Zagotować . Z białych kiełbasek wycisnąć farsz i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Do wrzącego wywaru wrzucać pulpeciki z białej kiełbasy . Gotować 30 minut.
Do wywaru dodać zakwas , przyprawę do żurku i gotować 5 minut. Wlać śmietankę .
Ugotować jajka na twardo . Ostudzić i obrać ze skorupek. Pokroić na ćwiartki .
Podawać układając na talerzu ( w miseczce ) dokładając jajka i posypując natką pietruszki . Moim zdaniem nie ma potrzeby dodawania do gotowania czosnku, ziela angielskiego , liścia laurowego i soli bo te smaki są juz w zakwasie i przyprawie Kotanyi .
Jeśli jej nie mamy dodajemy do gotowania szczyptę soli .A potem doprawiamy żurek otartym majerankiem , mielonym pieprzem , maggi w płynie .Możemy też jeśli ktoś lubi mocno czosnkowy żurek przełożyć ząbki czosnku z zakwasu do gotowania zupy . Ja tego nie robię .
Ten żurek jest odrobinę ostrzejszy niż ten z większą ilością płatków owsianych .
1 komentarz:
teraz będę musiała zrobić żurek, uwielbiam. Jeszcze nie spotkałam się z płatkami owsianymi w zakwasie. pozdrawiam
Prześlij komentarz