Zupa akurat na okres postu .
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 szklanki wody
6 dużych ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
¼ pora
2 cebule
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
2 łyżeczki kminku
½ łyżeczki pieprzu mielonego
½ łyżeczki papryki mielonej
½ szklanki słodkiej śmietanki
2 kostki bulionu warzywnego Knorra ( lub innego bulionu warzywnego )
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
15 dag wędzonego łososia bez skóry ( najlepiej wędzonego na ciepło )
Obrać i umyć warzywa i ziemniaki .Pietruszkę , seler i 1 marchew utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Ziemniaki pokroić w kostkę ,drugą marchew w plasterki , por w talarki. W woku lub rondlu z grubym dnem rozgrzać 2 olej i smażyć na nim mieszając ziemniaki i warzywa przez 5 minut. Przełożyć do garnka. Zalać wodą .Dodać kostki bulionowe , ziele angielskie, liście laurowe, Pieprz, kminek, paprykę .Na patelence rozpuścić masło i zarumienić na nim pokrojoną w piórka cebulę , a potem przełożyć ją do garnka. Gotować 50 minut. Część ziemniaków z zupy rozgnieść by zagęściły zupę. Doprawić do smaku .Podawać posypaną natką pietruszki z włożonymi kawałkami łososia . Śmietankę można wlać do garnka lub dolewać na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz