Smaczne, proste racuszki z jabłkami , wzbogacone dodatkowo smakiem cynamonu.
Czas : 30 minut
Składniki :
1 szklanka śmietany ( 200 mll )
¾ szklanki mąki
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier cynamonowy
2 łyżeczki cynamonu
2 duże jabłka
olej do smażenia
konfitura z żurawiny
Śmietanę zmiksować z jajkiem , mąką , proszkiem do pieczenia , szczyptą soli, 1 łyżką cukru , 2 łyżeczkami cynamonu .
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne
i utrzeć cieniutkie plasterki na tarce jarzynowej na części do mizerii .
Dodać do ciasta .
Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść porcje ciasta .
Smażyć na rumiano z obu stron ostrożnie przewracając łopatką .
Podawać lekko przestudzone z kwaśną konfiturą z żurawiny i cukrem cynamonowym ( lub normalnym ) - można też kłaść na racuchy po kleksie kwaśnej śmietany .
Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk racuchów normalnej wielkości lub 6 takich większych ( ja smażę je na patelenkach do jajek sadzonych bo są okrąglutkie i wszystkie jednakowej wielkości- ale na smak to akurat nie wpływa ) .
3 komentarze:
robiłam, smaczne i aromatyczne:-)
Przepis do polecenia innym
Robiliśmy dzisiaj, wyszły pyszne.Nie mieliśmy żurawiny tylko domowy dżem malinowy, też rewelacyjnie pasuje.
Cieszę się - u mnie też zawsze wszystkim smakują.
Prześlij komentarz