poniedziałek, 14 listopada 2011

Zrolowało mnie przez pomyłkę :)

Musiało być dziś mielone .Musiało - bo mi się paczki w zamrażarce pokręciły ( niby mam opisane , nawet z numerkami , ale czasem chochliki mieszają ) .Miał być gulasz  opisany nr. 9  - a jak rozmroziłam to okazało się , że jest pokrojone mięsko na zmielenie ( wołowinka z wieprzowinką ) oznaczone nr. 6 .
No to sobie wyobraźcie co mamrotałam jak to odkryłam ( o własnej głupocie też ) .Zaczęłam wyciągać z pojemnika na warzywa wszystko co było kombinując co by tu zrobić ( kotlety mielone nie wchodziły w grę - jakoś mi się znudziły ostatnio ) .
Odkryłam cukinię kupioną na wszelki wypadek i doznałam ,, olśnienia " .Pamiętam , ze gdzieś widziałam jak ktoś robił roladki z grillowanej cukinii . Pomyślałam , że w sumie można by je zrolować na surowo i udusić ( w ostateczności jak by się rozpadło to była by smażonka z mielonego z cukinią ) . Sos zrobiłam najprościej jak mogłam ( żadnego przecierania ) .
Przypadek zrządził , że wyszła fantastyczna potrawa . Gorąco polecam .Tylko nie przesadzajcie z cienkością pasków cukinii bo ja kilka musiałam odłozyć - były za cienkie .

Roladki z cukinii z mięsem duszone w sosie




Często robię różnego rodzaju faszerowane warzywa . Zawsze wydrążałam cukinię i tak nadziewałam. Teraz postanowiłam pokroić cukinię w cienkie plasterki - posmarować farszem i tak udusić ).

Czas : 1 godzina

Składniki :

1 średnia cukinia
20 dag mięsa mielonego ( jakie lubimy - użyłam mieszane wołowo-wieprzowe )
olej z pestek winogron
maggi
majeranek
pieprz mielony
przyprawa Zioła Ogrodowe ( lub inna ziołowa ulubiona )
przyprawa Suszone pomidory z bazylią
1 mini kostka czosnkowa
sól
1 czerwona cebula
1 pomidor
1/3 białej części pora
cukier
1/2 kostki bulionowej warzywnej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
2 szklanki wody
garść świeżych ziół ( rozmaryn , bazylia , mięta , pietruszka , melisa )

Cukinię umyć i obciąć oba końce . Obieraczką do warzyw pokroić w bardzo cienkie plasterki

( wychodzi ok. 16 plastrów do użycia - reszta jest za cienka ) .


Mięso doprawić do smaku dodając 2 łyżki oleju , maggi , majeranek , sól , pieprz mielony- wyrabiając je dokładnie .

Na plastry cukinii nakładać po czubatej łyżeczce farszu , rozsmarowując go po całej długości .

Zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką .

Przygotować sos podsmażając na 2 łyżkach oleju drobno pokrojoną cebulę , por i pomidor . Zalać szklanką wody . Dodać kostkę bulionową i rozkruszoną mini kostkę czosnkową , koncentrat , szczyptę cukru .Dusić 5 minut.
Roladki z cukinii z mięsem obsmażyć na rumiano na oleju na patelni .


Przełożyć do garnka i zalać sosem - dolać jeszcze 1 szklankę wody i dusić 30 minut przy uchylonej pokrywce by część sosu odparowała .
Doprawić sos do smaku .Podawać z ziemniakami z wody lub świeżym pieczywem posypując świeżo usiekanymi ziołami .
Ja sos zrobiłam w ActiFry Tefala , a roladki dusiłam na patelni Delimano Dry Cooker .
Sos do tych roladek może być różny - koperkowy , pomidorowy , paprykowy , warzywny , grzybowy - na co  kto będzie miał ochotę .


2 komentarze:

Paulina pisze...

Super:D Rzeczywiście fajny pomysł. Trochę przypadku, trochę kreatywności i o proszę!

vena7 pisze...

wyglądają smakowicie