Pachnące-
aromatyczne - greckim smaczkiem
Czas
: 30 minut
Składniki
:
25
dag mięsa mielonego
1
jajko
1
mała bułka sucha
majeranek
pieprz
mielony
przyprawa
do dań kuchni greckiej
mini
kostka cebulowa ( lub drobno usiekana i usmażona na złoto cebula )
maggi
olej
mąka
1
mały brokuł
30
dag małych pieczarek
6
średnich ziemniaków ( dałam młode )
natka
pietruszki
1/3
szklanki słodkiej śmietanki
kawałek
pomidora lub czerwonej papryki do dekoracji
Namoczyć
w letniej wodzie bułkę i dobrze odcisnąć . Wyrobić masę mięsną tak jak na
kotlety mielone ( mięso, bułka ,jajko ). Doprawić do smaku kostka cebulowa ,
majerankiem , pieprzem , maggi , przyprawą do dań greckich .Uformować 8-9
małych klopsików i obtoczyć w mące .Usmażyć na rumiano na oleju .Zdjąć z patelni .
Ziemniaki
obrać i pokroić w ćwiartki -tzw. ,, łódeczki "- zalać osolona woda i
ugotować .Odcedzić .
Brokuł
podzielić na różyczki , zalać osoloną wodą i ugotować al dente . Wyjąć z wody
łyżka cedzakową ( pozostawić wywar z
gotowania , głąb , pokruszone kawałki
lub nadmiar różyczek na zupę krem ).
Pieczarki
usmażyć na tłuszczu ze smażenia kotlecików
na rumiano .
W
szerokim rondlu ułożyć naprzemiennie ćwiartki ziemniaków, klopsiki, pieczarki,
brokuł .Posypać przyprawą do dań greckich , natką pietruszki .Podlać odrobiną
wywaru z gotowania brokułu zmieszaną ze
śmietanką .Przykryć i dusić na małym gazie 10 minut . Doprawić sos do smaku .Podawać
jako danie jednogarnkowe - posypać dla dekoracji pokrojonym pomidorem lub
czerwona papryką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz