poniedziałek, 14 listopada 2011

Klopsiki z ... i greckim smaczkiem


Pachnące- aromatyczne - greckim smaczkiem


Czas : 30 minut

Składniki :

25 dag mięsa mielonego
1 jajko
1 mała bułka sucha
majeranek
pieprz mielony
przyprawa do dań kuchni greckiej
mini kostka cebulowa ( lub drobno usiekana i usmażona na złoto cebula )
maggi
olej
mąka
1 mały brokuł
30 dag małych pieczarek
6 średnich ziemniaków ( dałam młode )
natka pietruszki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
kawałek pomidora lub czerwonej papryki do dekoracji

Namoczyć w letniej wodzie bułkę i dobrze odcisnąć . Wyrobić masę mięsną tak jak na kotlety mielone ( mięso, bułka ,jajko ). Doprawić do smaku kostka cebulowa , majerankiem , pieprzem , maggi , przyprawą do dań greckich .Uformować 8-9 małych klopsików i obtoczyć w mące .Usmażyć na rumiano  na oleju .Zdjąć z patelni .
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki -tzw. ,, łódeczki "- zalać osolona woda i ugotować .Odcedzić .
Brokuł podzielić na różyczki , zalać osoloną wodą i ugotować al dente . Wyjąć z wody łyżka cedzakową ( pozostawić  wywar z gotowania , głąb , pokruszone kawałki  lub nadmiar różyczek na zupę krem ).
Pieczarki usmażyć na tłuszczu ze smażenia kotlecików  na rumiano .
W szerokim rondlu ułożyć naprzemiennie ćwiartki ziemniaków, klopsiki, pieczarki, brokuł .Posypać przyprawą do dań greckich , natką pietruszki .Podlać odrobiną wywaru z gotowania brokułu  zmieszaną ze śmietanką .Przykryć i dusić na małym gazie 10 minut . Doprawić sos do smaku .Podawać jako danie jednogarnkowe - posypać dla dekoracji pokrojonym pomidorem lub czerwona papryką .

Brak komentarzy: