Bardzo aromatyczna odmiana
białego barszczu.
Czas :1 godzina
Składniki :
2 białe kiełbasy surowe
włoszczyzna bez kapusty
4 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
2-3 czubate łyżeczki
utartego chrzanu ( ilość zależy od mocy
chrzanu )
1 barszcz biały Knorra ( lub
jaki kto lubi )
½ szklanki słodkiej śmietanki
18%
¾ litra wody
½ łyżeczki ( płaskiej ) soli
pieprz mielony
3 jajka na twardo
Ugotować wywar z włoszczyzny w
osolonej wodzie .Wyjąć warzywa , 1
marchewkę zostawić .Pokroić w piórka cebulę , a ziemniaki w drobną kostkę .Na
patelni rozgrzać masło , wrzucić cebulę i ziemniaki i smażyć mieszając aż
cebulka zrobi się złota . Wlać na patelnię trochę wywaru z warzyw . zagotować i
przelać do garnka z wywarem . Włożyć ząbek czosnku, białe kiełbasy, pokrojoną w
plasterki marchewkę z wywaru i gotować
na małym gazie 20 minut. Wyjąć kiełbasę , pokroić w plasterki i włożyć powrotem do wywaru . Rozrobić w ½
szklanki zimnej wody barszcz i wlać do zupy. Gotować 10 minut . Wlać śmietankę
.Doprawić pieprzem i chrzanem .
Podawać z pokrojonymi w
ćwiartki jajkami na twardo posypany pokrojoną natką pietruszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz