Ostry chrzanowy sos złagodzony śmietanką doskonale pasuje do łososia . Delikatna ryba podsmażona na maśle zyskuje na smaku gdy jest podana z tym sosem .
Czas : 30 minut + macerowanie łososia
Składniki :
2 steki z łososia
1/2 cytryny
4 łyżki masła
6 łyżek oleju z pestek winogron
sól
mąka
cukier
3 łyżeczki chrzanu
1/2 szklanki śmietanki 18 %
1/3 szklanki wody
grubo mielony pieprz mielony
2 porcje suchego makaronu Tagliatelle
garść natki pietruszki
Steki z łososia umyć , osuszyć i ułożyć w pojemniczku. Przygotować marynatę .Zalać kilkoma 2 łyżkami oleju zmieszanymi z sokiem z cytryny . Nie solić .Zostawić na 30 minut .
Wyjąć . Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi .
Przygotować sos . W garnuszku rozgrzać masło 2 łyżki . Zasypać 2 płaskimi łyżeczkami mąki .
Wlać śmietankę i wodę - mieszając ogrzewać aż zgęstnieje .
Dołożyć chrzan - wymieszać i doprawić cukrem i solą .
Ugotować makaron Tagliatelle ( al dente ).Odcedzić . Wrzucić makaron do garnka w którym się gotował - dołożyć łyżkę masła , wsypać pokrojoną natkę pietruszki i posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem .
Delikatnie zamieszać . Przykryć i trzymać w cieple do chwili usmażenia ryby .
Posolić steki - posypać pieprzem i oprószyć mąką .
Rozgrzać na patelni olej - dodać masło i usmażyć rybę na rumiano .
Podawać steki z łososia z porcją makaronu .Sos podawać osobno .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz