Co mamy to damy – dla Damy .Delikatne puree godne podniebienia konesera .
Czas : 40 minut
Składniki :
6 średnich ziemniaków ( najlepiej młodych )
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 % ( może być 18 % )
2 łyżki masła
szczypta kurkumy
szczypta utartej gałki muszkatołowej
sól
2 łyżeczki ziarna sezamowego
1 łyżka pokrojonego koperku
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie .
Odcedzić . Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków .Do garnuszka z ziemniakami dodać śmietankę i 1,5 łyżki masła . Ogrzewać intensywnie mieszając .Doprawić gałka muszkatołową .Dodać szczyptę kurkumy , Dobrze wymieszać .
Odcedzić . Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków .Do garnuszka z ziemniakami dodać śmietankę i 1,5 łyżki masła . Ogrzewać intensywnie mieszając .Doprawić gałka muszkatołową .Dodać szczyptę kurkumy , Dobrze wymieszać .
Podawać gorące w miseczce , robiąc w ziemniakach dołek i polewając resztą masła( roztopionego . Posypywać koperkiem i ziarnem sezamowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz