Bardzo proste , szybkie i smaczne danie . A robienie go w ActiFRy zdecydowanie ułatwia pracę .
Składniki :
2 grube parówki ( dobre gatunkowo )
1 łyżka masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 duże jabłko
1/2 puszki groszku konserwowego
2 łyżki mąki
200 mll słodkiej śmietanki 18% lub 30 %
cukier
sól
1/2 kostki bulionu drobiowego
1/2 szklanki wody
Parówki pociąć na 2 cm kawałki .Do pojemnika ActiFry wlać 1 łyżkę oleju i nastawić zegar na minutę . Wsypać parówkii piec 5 minut .
Obrać jabłko i pokroić w kawałki ( 16-tki ).Dołożyć jabłko do parówek i nastawić na 5 minut.
Odcedzić groszek i dodać do pojemnika Actifry razem ze śmietanką , 1 łyżka masła i połówką kostki bulionowej. Gotować jeszcze 2 minut.
Mąkę rozmieszać z zimną wodą i wlać do potrawki. Wymieszać. Gotować 3 minuty . Doprawić do smaku solą , cukrem i jak ktoś lubi kwaskowate to odrobiną soku z cytryny .
Podawać z puree ziemniaczanym i surówką ( lub pieczywem ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz