niedziela, 11 grudnia 2011

Ryżowe kopczyki do pulpetów


W zasadzie to bardziej pomysł na to jak podać ryż np. do pulpetów  czy innej potrawy  .
Czas : 5 minut
Składniki :
1 filiżanka ugotowanego gorącego ryżu
1 łyżeczka masła
natka pietruszki
1 łyżka kukurydzy konserwowej
1 gruby plaster dużego pomidora
1/2 rzodkiewki
Pokroić część natki pietruszki.


Gorący ryż wymieszać z masłem ( ma się rozpuścić ) i pokrojoną 1 łyżką natki pietruszki .
Ukroić plaster ( gruby ) z dużego pomidora .
Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) rzodkiewkę .



Ryż włożyć do filiżanki i dokładnie ubić by był zwarty .Wywrócić filiżankę nad ukrojonym plastrem pomidora . Popukać w denko tak by ryż wypadł na pomidora uformowany w ,, kopczyk " . Na ryżu ułożyć kukurydzę przyciskając ją ostrożnie do ryżu . Na wierzchu położyć kilka listków natki pietruszki , a na nich utartą rzodkiewkę .
Podaję proporcje na jedną porcję - zależnie od potrzeb zwiększa sie je .Ponieważ ma to być podane gorące trzeba się spieszyć robiąc , a co najważniejsze mieć wszystko przygotowane ( pokrojoną natkę , pomidory , utarte rzodkiewki , ryż ugotowany i zmieszany z masłem i natką ) . Potem tylko podgrzewamy ryż i nakładamy porcje .

1 komentarz:

Unknown pisze...

Świetny pomysł :)