wtorek, 27 grudnia 2011

Sos tatarski ,, dziubany,,



Czemu ,, dziubany " - a bo to tylko moja Mama ma cierpliwość do krojenia grzybów i korniszonów w tak drobną kosteczkę . Sos jest aksamitny - pyszny . Nigdy mi się samej nie udało zrobić takiego . Wszyscy żądają , żeby Babcia-Babunia ,, udziubała " sos tatarski ( i sałatkę jarzynową ) na Święta .
Czas : 30 minut

Składniki :
1 słoiczek gęstego majonezu  ( 400 mll )
1  duża kwaśna śmietana 18 % ( 400 mll )
słoik 400 mll marynowanych podgrzybków  ( maślaków , prawdziwków )
słoik 400 mll  korniszonów
3 łyżeczki musztardy
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka pieprzu mielonego


Wymieszać majonez , śmietanę i musztardę .

Odcedzić z zalewy grzybki ( można lekko przepłukać na sicie jeśli zalewa jest śluzowata ) .Odcedzić korniszony . Pokroić w bardzo drobną kosteczkę grzyby i korniszony .Powinno ich być po pokrojeniu objętościowo prawie pełny pojemniczek po dużej śmietanie .

Dołożyć do majonezu ze śmietaną . Dobrze wymieszać . Doprawić cukrem , pieprzem . 


Podaję do mięs i wędlin na zimno , a przede wszystkim do pasztetu .

1 komentarz:

annaz pisze...

ojej musi być pyszny!!!