Czemu ,, dziubany " - a bo to tylko moja Mama ma cierpliwość do krojenia grzybów i korniszonów w tak drobną kosteczkę . Sos jest aksamitny - pyszny . Nigdy mi się samej nie udało zrobić takiego . Wszyscy żądają , żeby Babcia-Babunia ,, udziubała " sos tatarski ( i sałatkę jarzynową ) na Święta .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 słoiczek gęstego majonezu ( 400 mll )
1 duża kwaśna śmietana 18 % ( 400 mll )
słoik 400 mll marynowanych podgrzybków ( maślaków , prawdziwków )
słoik 400 mll korniszonów
3 łyżeczki musztardy
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka pieprzu mielonego
Wymieszać majonez , śmietanę i musztardę .
Odcedzić z zalewy grzybki ( można lekko przepłukać na sicie jeśli zalewa jest śluzowata ) .Odcedzić korniszony . Pokroić w bardzo drobną kosteczkę grzyby i korniszony .Powinno ich być po pokrojeniu objętościowo prawie pełny pojemniczek po dużej śmietanie .
Dołożyć do majonezu ze śmietaną . Dobrze wymieszać . Doprawić cukrem , pieprzem .
Podaję do mięs i wędlin na zimno , a przede wszystkim do pasztetu .
1 komentarz:
ojej musi być pyszny!!!
Prześlij komentarz