Taką zupę robi na wigilię moja Ciocia w Koninie . Nie wiem czy w innych regionach też podobną robią czy jest to lokalny zwyczaj w mojej Rodzinie . W każdym razie jest pyszna .
Składniki :
włoszczyzna bez kapusty
2 dag suszonych prawdziwków
4 dag suszonych podgrzybków
25 dag pieczarek
maggi w płynie
2 łyżki masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
3 szklanki wody
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
2 łyżki mąki
Obrać i umyć włoszczyznę .Zalać włoszczyznę i gotować na małym gazie 30 minut .
Grzyby zalać wodą i zostawić namoczone na 2 godziny .Ugotować w wodzie w której się moczyły- jakieś 20 minut w 1,5 szklanki wody .
Odcedzić pozostawiając wywar .Grzyby pokroić .
Wyjąć warzywa z wywaru ( można je użyć do sałatki ) .
Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki .Usmażyć na rumiano na oleju dodając pod koniec smażenia masło.
Przełożyć pieczarki z tłuszczem na którym sie smażyły do zupy .
Gotować 15 minut . Wlać śmietankę . Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody i wlać do garnka ostrożnie by nie porobiły sie grudki. Zagotować . Doprawić do smaku maggi .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz