Od chwili kiedy kupiłam GarnekRzymski eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam
smaki takimi jakimi były przed wiekami kiedy właśnie w glinianych naczyniach
pieczono i gotowano .
Czas : 2,5 godziny + 48 godzin
macerowanie mięsa
Składniki :
2 łyżki oleju
1 pełna łyżeczka miodu (
najlepiej wrzosowy )
1 łyżeczka musztardy lub ¼
łyżeczki mielonej gorczycy
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka mielonego jałowca
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka powidełek z głogu (
lub kilka owoców suszonego głogu namoczonych )
4 wędzone śliwki
3 ząbki czosnku
4 suszone kapelusze grzybów
½ marchewki
4 cebule
1 łyżka wódki Żubrówki ( Ginu
lub czystej )
½ łyżeczki soli
2 łyżki utartego piernika
Zrobić pastę przyprawową z
oleju , miodu , musztardy ( lub gorczycy ) , zmiażdżonego czosnku , mielonego
jałowca , rozmarynu, majeranku , powidełek głogowych , wódki , soli . Natrzeć
dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na
48 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .
Namoczyć Garnek Rzymski na 15
minut . Zetrzeć nadmiar przyprawy z mięsa i ułożyć w garnku .Dorzucić pokrojone
w paseczki namoczone śliwki i grzyby , pokrojone w pół plasterki cebule i
marchewkę . Podlać ½ szklanki wody .
Wstawić do zimnego piekarnika .
Piekarnik rozgrzać do
temperatury 100 * C . Potem podkręcić do 230 * C i piec 2 godziny .
Wyjąc mięso .Sos zlać do
garnuszka . Podlać ½ szklanki wody . Dodać piernik i zagotować .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz