Karnawał bez faworków , czy
inaczej chrustu to nie karnawał . Faworki muszą być i już , inaczej co to za
zabawa .
Czas : 1 godzina
Składniki :3 szklanki mąki
1 łyżka miękkiego masła
3 żółtka
1 jajko
7 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżka spirytusu
Cukier puder do posypania
Zagnieść miękkie, sprężyste, gładkie ciasto . Rozwałkować . Radełkiem wykrawać długie prostokąty i nacinać je w środku. Przekładać jeden koniec przez dziurkę tak by tworzyła się kokardka. . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu partiami na rumiano .Wyjmować na papierowy ręcznik kuchenny by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem .
Zagnieść miękkie, sprężyste, gładkie ciasto . Rozwałkować . Radełkiem wykrawać długie prostokąty i nacinać je w środku. Przekładać jeden koniec przez dziurkę tak by tworzyła się kokardka. . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu partiami na rumiano .Wyjmować na papierowy ręcznik kuchenny by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz