środa, 25 stycznia 2012

Faworki wg Izy



Karnawał bez faworków , czy inaczej chrustu to nie karnawał . Faworki muszą być i już , inaczej co to za zabawa .


Czas : 1 godzina

Składniki :3 szklanki mąki
                  1 łyżka miękkiego masła
                  3 żółtka
                  1 jajko
                  7 łyżek kwaśnej śmietany
                  1 łyżka spirytusu
                  0,5 litra oleju do smażenia ( może być pół na pół ze smalcem )
                  Cukier puder do posypania

Zagnieść  miękkie, sprężyste, gładkie ciasto . Rozwałkować . Radełkiem wykrawać długie prostokąty i nacinać je w środku. Przekładać jeden koniec przez dziurkę tak by tworzyła się kokardka. . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu partiami na rumiano .Wyjmować na papierowy ręcznik kuchenny by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem .

Brak komentarzy: