Delikatne . Tanie . Łatwe do zrobienia .Jeśli do ciasta
dodamy kurkumy zrobią się wyjątkowo dekoracyjne .
Czas :1 godzina
Składniki :
2 szklanki mąki + mąka do
posypywania
1,2 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia
wody do gotowania pierogów
kilka łyżek oleju
1 woreczek kaszy
jęczmiennej ( – 10 dag suchej )
1 cebula
½ pęczka usiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz mielony
garść grzybów suszonych
1 łyżeczka kurkumy
Grzyby namoczyć .Do garnka włożyć woreczek z kaszą ,
wrzucić namoczone grzybki , lekko posolić - zalać wodą i gotować 20 minut .
Odcedzić .Kaszę wyjąć z woreczka . Grzyby drobno pokroić i dodać do
kaszy .Cebulę usiekać bardzo drobnoi usmażyć na złoto na 2
łyżkach oleju .
Mąkę wsypać do miski .Dodać szczyptę soli , kurkumę , 3
łyżki oleju . Zaparzyć mąkę wrzącą wodą i wymieszać drewnianą łyżką .
Potem wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta rękami ( ostrożnie bo kurkuma barwi ) .Zawinąć ciasto w folię spożywczą by nie wysychało .
Potem wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta rękami ( ostrożnie bo kurkuma barwi ) .Zawinąć ciasto w folię spożywczą by nie wysychało .
Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać okraszone skwarkami ,
cebulką ,rozpuszczonym masłem lub
zarumienioną bułką tartą .
Z tej porcji wychodzi ok. 60- 70 małych pierożków ( wycięte
szklanką z płaską łyżeczką farszu ).
Posypuję pokrojonym szczypiorkiem bo pierogi są delikatne w
smaku i szczypior fajnie ich smak uzupełnia.
Gotuję grzyby razem z kaszą z 2 powodów .Po pierwsze kasza
przechodzi smakiem grzybów . Po drugie mam ugotowane za jednym razem i kaszę i
grzyby i tylko 1 garnek do zmywania .
1 komentarz:
mmmmm! już mi zaburczało w brzuchu!
Prześlij komentarz