Przepisów na gołąbki jest cała
masa. Najczęściej robię te z ryżem z kapusty białej w sosie pomidorowym . Tym
razem postanowiłam zrobić gołąbki z kaszą gryczaną w kapuście pekińskiej z
sosem pieczarkowym .
Czas :1,5 godziny
Składniki :
12 wierzchnich liści z kapusty
pekińskiej
25 dag mięsa mielonego
10 dag kaszy gryczanej
3 cebule
1 płaska łyżeczka mielonego
pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka masła
5 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki sosu sojowego grzybowego
1 kostka bulionu cielęcego
Knorra
1/2 szklanki śmietanki słodkiej
2 łyżki mąki
2 łyżki usiekanego koperku
Liście kapusty ułożyć w
szerokim garnku i zalać wrzątkiem . Zagotować i parzyć 5 minut. Ostrożnie wyjąć
liście z wrzątku i natychmiast wrzucić do zimnej wody . Odsączyć . Ostudzić .
Cebule drobno pokroić i usmażyć na 3 łyżkach oleju. Kaszę gryczaną ugotować na
sypko . Mięso , cebulę , kaszę , sos sojowy, Pieprz i majeranek dokładnie
wymieszać . Na każdy liść kłaść łyżkę farszu . Zawijać tak jak tradycyjne
gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku .
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na maśle na rumiano. Posypać
pieczarkami ułożone w garnku gołąbki ( dodając tłuszcz ze smażenia). W 1 litrze gorącego wywaru z parzenia liści rozpuścić
kostkę bulionową i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem 25 minut .Zlać
wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 2 łyżkami oleju.
Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym ze śmietaną . Wsypać
koperek . Wlać do garnka z gołąbkami . Zamieszać poruszając garnkiem . Dusić na
małym gazie 5 minut. Doprawić sos sosem sojowym grzybowym jeśli trzeba .
Podawać z sosem .
Tak samo można zrobić używając
kapusty białej . Dusi się wtedy gołąbki dłużej. Te robione z kapusty są
mniejsze i delikatniejsze .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz