Gulasz
z kukurydzą - pięknie wygląda .
Czas
: 2 godziny + zmiękczanie mięsa
Składniki
:
0,5
kg mięsa wołowego chudego
3
cebule
4
kapelusze suszonych grzybów
sól
pieprz
mielony
przyprawa
do zup i sosów ( ja dałam kostkę bulionu wołowego )
1
liść laurowy
2
ziela angielskie
2
łyżeczki papryki mielonej
mąka
5
łyżek oleju
1
łyżka masła
1
puszka kukurydzy konserwowej
natka
pietruszki
Mięso
oczyścić z zewnętrznych błonek i pokroić w kostkę .Posypać mielonym pieprzem , skropić olejem i zostawić na 30 minut . Oprószyć mąką . Na
dużej patelni rozgrzać olej ( 3 łyżki ) i masło .Obsmażyć lekko mięso tak by się zarumieniło i przełożyć do garnka
. Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować - przelać do mięsa .Dodać
pokrojone drobno cebule , namoczone i
pokrojone w paski grzyby, kostkę bulionową , liść laurowy , ziele angielskie .Zalać
resztą wody ( w tym wodę z moczenia grzybów ).Dusić na małym gazie od 1,5-2
godzin ( czas zależy od jakości mięsa ) - tak by mięso było miękkie . Sos
powinien być zagęszczony rozpadającą się cebulą i zredukowany do objętości ok 2
szklanek.
Odsączyć
kukurydzę ( odłożyć trochę do dekoracji ) i włożyć do gulaszu .Dusić kilka
minut .
Doprawić sos
do smaku , solą , pieprzem i mieloną papryką .Zagęścić sos mąką ( ok. 2
łyżeczek rozrobionych w odrobinie zimnej wody ).
Podałam
z makaronem ryżowy ( Tagliatelle ) posypane dla dekoracji pokrojonym drobno
miąższem pomidora ( bez pestek ) .
Podpowiadam
, ze robiąc gulasz warto robić go w większej ilości w podstawowej wersji ,
dzielić na porcje i mrozić , a potem łączyć z różnymi dodatkami ( fasola
ziarnista, kukurydza, marchew, brukiew, pieczarki, fasola szparagowa ) podając
różne jego odmiany dla urozmaicenia .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz