czwartek, 12 stycznia 2012

Puree ziemniaczano-fasolowe



Doskonale komponuje się z wieprzowiną , wędlinami na gorąco i potrawami z grilla .


Czas : 30 minut

Składniki :

4 średnie ziemniaki ( najlepiej młode )
¾ puszki ziaren białej fasoli w zalewie ( puszka o objętości 400 g )
¼ puszki ziaren czerwonej fasoli w zalewie ( puszka objętości 400 g )
sól
pieprz biały mielony
2 łyżki masła
¼ szklanki słodkiej śmietanki 18 %

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić .
Fasolę odcedzić ( a czerwoną dodatkowo przepłukać ) – podgrzać osobno.
Wymieszać ziemniaki z białą fasolą ( 1/3 objętości użytej pozostawić ) , dodać masło i śmietankę .Utłuc na gładkie puree ( można zmiłować lub użyć robota kuchennego ) .Doprawić do smaku solą i pieprzem .Delikatnie domieszać pozostałe ziarna .

Brak komentarzy: