Delikatny gulasz wieprzowy z aromatyczną kaszą gryczaną – czyli sobotni
obiadek Damy.
Składniki :
35 dag chudego mięsa od szynki
1 szklanka grzybów suszonych (
krojonych )
2 duże cebule
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
lubczyk suszony sproszkowany
1 łyżeczka powideł śliwkowych
10 dag suchej kaszy gryczanej
Mięso pokroić w kostkę jak na
gulasz .Posolić i popieprzyć mięso .Na patelni rozgrzać tłuszcz ( olej i masło
) i obsmażyć na nim mięso .Podlać 1 szklanką wody .Dodać pokrojoną w cienkie ,,
piórka „ cebulę .I gotować na małym gazie .W tym czasie -grzyby zalać 2
szklankami wody i gotować 30 minut . Odcedzić – wlewając wywar do gulaszu
.Grzyby pokroić w paseczki i wrzucić do mięsa . całość dusić pod przykryciem (
przy uchylonej pokrywce ) ok. 30 minut.
Doprawić do smaku lubczykiem , powidłami , pieprzem .Wsypać kaszę gryczaną i gotować mieszając aż
kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka .
Potrawa ma przypominać
konsystencją Risotto .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz