Ten
makaron robię specjalnie do dań w sosie Teriyaki ( ryb, kurczaka )
Czas
: 15 minut
Składniki
:
1/2
paczki makaronu ryżowego Tagliatelle
1
kostka bulionowa Knorra ( używam Bulionetkę drobiową ale może być bulion
warzywny )
1/2
łyżeczki kurkumy
2
łyżki masła
1/2
pęczka pokrojonej natki pietruszki
2
pokrojone w paseczki świeże morele ( bez pestek ) lub namoczone i lekko
podgotowane pokrojone tak samo suszone morele
W
garnku zagotować 1 litr wody z Bulionetką i kurkumą. Wrzucić makaron i gotować
3 minuty. Wyłączyć gaz i zostawić makaron w wywarze przez 5 minut pod
przykryciem. Odcedzić. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić na nie mandarynki,
natkę pietruszki i sos teriyaki. Zamieszać i podsmażać przez 2 minuty. Wrzucić
makaron. Dobrze wymieszać i pozostawić jeszcze 5 minut przykryte tak by makaron
wchłonął smaki.
Podawać
do potraw doprawianych sosem teriyaki ( ryb, kurczaka , innych mięs czy warzyw
) - doskonale się z takimi daniami komponuje .
Zaznaczam
, że tak przygotowany makaron można podgrzewać
czyli można go przygotować wcześniej .Choć przygotowywanie go czasowo zgadza się np ze smażeniem ryby .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz