czwartek, 5 stycznia 2012

Makaron ryżowy Tagliatelle o smaku Teriyaki


Ten makaron robię specjalnie do dań w sosie Teriyaki ( ryb, kurczaka )


Czas : 15 minut

Składniki :

1/2 paczki makaronu ryżowego Tagliatelle
1 kostka bulionowa Knorra ( używam Bulionetkę drobiową ale może być bulion warzywny )
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki masła
1/2 pęczka pokrojonej natki pietruszki
2 pokrojone w paseczki świeże morele ( bez pestek ) lub namoczone i lekko podgotowane pokrojone tak samo suszone morele

W garnku zagotować 1 litr wody z Bulionetką i kurkumą. Wrzucić makaron i gotować 3 minuty. Wyłączyć gaz i zostawić makaron w wywarze przez 5 minut pod przykryciem. Odcedzić. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić na nie mandarynki, natkę pietruszki i sos teriyaki. Zamieszać i podsmażać przez 2 minuty. Wrzucić makaron. Dobrze wymieszać i pozostawić jeszcze 5 minut przykryte tak by makaron wchłonął smaki.
Podawać do potraw doprawianych sosem teriyaki ( ryb, kurczaka , innych mięs czy warzyw ) - doskonale się z takimi daniami komponuje .
Zaznaczam , że tak przygotowany makaron można podgrzewać  czyli można go przygotować wcześniej .Choć przygotowywanie go  czasowo zgadza się np ze smażeniem ryby .


Brak komentarzy: