Lekka , dietetyczna potrawa –
doskonała na kolacje.
Czas : 45 minut + czas na
zastygnięcie
Składniki :
30 dag fileta z łososia bez
skóry
½ litra wody
1 marchew
½ pietruszki
kawałek pora
kawałek selera
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu mielonego
1 łyżka groszku konserwowego
1 łyżka kukurydzy konserwowej
maggi w płynie lub przyprawa do
zup
Obrać warzywa .Zalać wodą ,
wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli i gotować 20 minut na
małym gazie . Włożyć podzielony na kawałki filet z łososia i ponownie gotować
15 minut. Delikatnie wyjąć rybę .Wywar przecedzić . Doprawić maggi , sokiem z
cytryny i pieprzem do smaku. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej
przegotowanej wody i rozpuścić w gorącym wywarze. W miseczce ułożyć kawałki
łososia, plasterki marchewki , kukurydzę i groszek. Zalać galaretą , ostudzić i
wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz