niedziela, 15 stycznia 2012

Ryż z warzywami


Inspirowany  risotto kolorowy dodatek do potraw lub samodzielne danie wegetariańskie .



Czas : 30 minut

Składniki :

10 dag ryżu parabolicznego (  1 torebka )
biała część młodego pora ( po pokrojeniu ok.1/3 szklanki
1/3 szklanki groszku konserwowego
2 łyżki pokrojonej drobno konserwowej papryki
kawałek pokrojonego w pół plasterki ogórka ( ok.5 cm )
1/3 pęczka koperku pokrojonego
6 średnich pieczarek
1 mała marchewka gotowana ( z rosołu )
3 szklanki bulionu ( może być z kostki i w wersji wegetariańskiej może być warzywny )
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
szczypta kurkumy

Ryż ugotować na bulionie - odcedzić ( wywaru nie wylewam a zużywam na zupę ).W woku rozgrzać olej i smażyć na nim do zarumienienia pokrojone w plasterki pieczarki . Dorzucić por , ogórek , paprykę - smażyć aż ogórek zeszkli się .Dodać koper , pokrojoną w plasterki marchew i odsączony groszek, masło , szczyptę kurkumy . Wymieszać delikatnie .
Odcedzony ryż zmieszać z warzywami ( delikatnie by się nie rozpadły ). Doprawić do smaku.
Podawać  do drobiu


Używam ugotowanej marchewki bo gdybym miała ją dusić w woku trwało by to dłużej - a z reguły robię taki ryż do kurczaka gotowanego a potem panierowanego i obsmażanego ( gotuję bulion na drobiu tzn. kurczaku i indyku  i mam go na zupę , galaretki drobiowe ,  część kurczaka na drugie - obsmażana , pierś indyka  robię w potrawce , warzywa na sałatkę , a ,, drobnica,, którą obiorę ze skrzydełek , szyjki itd. na pierogi ).
Bulion na którym gotuję ryż używam na pomidorówkę z ryżem .




Brak komentarzy: