Pewnie tak jak większość lubię wszelkiego rodzaju roladki .Robię z różnych mięs i nadziewam wszystkim .Tym razem są z piersi kurczaka , gotowane w folii z dodatkiem sosu warzywnego.
Czas : 45 minut
Składniki :
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
2 serki topione ,, trójkąciki " śmietankowe
1/4 papryki czerwonej lub pomarańczowej
kawałek ogórka ze skórką ( tak ok. 5 cm )
1/2 średniego pomidora
sól
pieprz mielony
2 plasterki średniej wielkości wędzonej chudej szynki
3 łyżki oleju z pestek winogron
1/2 szklanki wody
Pierś z kurczaka naciąć na grubości tak by pierś dało sie rozłożyć a by nadal stanowiła całość .Rozklepać ją delikatnie tak by zrobiła się płaska i uformowała w kwadrat. Posolić i popieprzyć .Przykryć folią spożywczą i obrócić tak by teraz leżał teraz na folii . Ponownie posolić i posypać pieprzem.
Ogórek pociąć w ósemki , wyciąć gniazda nasienne ( nie wyrzucać )- odłożyć 4 paski a resztę pokroić w kostkę razem z wyciętymi pestkami .Paprykę pociąć na paski- odłożyć 4 a resztę pokroić w kostkę .Z pomidora usunąć miąższ ( zachować go ) , a resztę pokroić w kostkę .Na mięsie ułożyć kilka kawałków ogórka ( 3-4 ) , 4 paski papryki, 1 łyżkę pokrojonego pomidora .
Na to kłaść pokrojony w plasterki ser .
A na wierzchu szynkę .
Zwinąć w roladkę .Obwinąć dobrze folią zakręcając dokładnie brzegi.Włożyć do garnka i gotować 30 minut .
W czasie kiedy roladka się gotuje rozgrzać na patelni olej . Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć mieszając .Posolić i popieprzyć . Podlać wodą i dusić na bardzo małym gazie aż woda prawie odparuje .
Wyjąć roladkę z garnka .Odwinąć z folii .
Przekroić na pół .Obłożyć usmażonymi warzywami. Do tego proponowała bym ryż gotowany na bulionie ( po ugotowaniu i odcedzeniu dodaję łyżkę masła ) i sałatą z sosem Vinegret .
Nastawiam jednocześnie ryż i roladkę do gotowania dzięki temu mam w 30 minut gotowy obiad .
2 komentarze:
Robiłam w podobny sposób schab ze śliwką...wychodzi bardzo soczysty:-)
Z braku składników nafaszerowałam roladkę pieczarkami, papryką i serkiem topionymi i też były PYCHA.
Prześlij komentarz