sobota, 14 stycznia 2012

Skrzydełkowe kąski z serem


Gotowałam wywar na zupę na skrzydełkach z warzywami .Co zrobić potem z mięsem ze skrzydełek ? Można obrać i wrzucić do zupy . Można obrać i zmielić na farsz do pierogów lub krokietów .Można również ugotowane ostudzić , usunąć kości , panierować i smażyć .Od tego jakich przypraw  i dodatków użyjemy zależy efekt końcowy .
Dziś spróbowałam im nadać posmak kebabu .
Oczyszczone skrzydełka ułożyć w garnku . Obrać i umyć warzywa - dodać do garnka ze skrzydełkami  . Zalać wodą, wlać 1 łyżeczkę maggi  i gotować 45 minut . Wyjąć z wywaru. Ostudzić . Skrzydełka przeciąć na pół  . Wyluzować delikatnie kości i chrząstki odrzucając końcówki ) .Bułkę tartą wymieszać z przyprawą do kebaba .Na każdą połówkę skrzydełka położyć pół plasterka sera . Ugnieść mięso z serem tak by stanowiło jedną masę . Panierować  w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Uformować owalne kawałki .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć ,,kąski ,, na rumiano z obu stron .
Podawać  na ciepło  surówka z kapusty pekińskiej  , ketchupem do maczania i np. frytkami + czysta zupka do popicia na wywarze np. pomidorowa  lub jako zimną przekąskę .
Wywar z gotowania skrzydełek użyć na zupę .Z warzyw zrobić sałatkę .

Brak komentarzy: