Gotowałam
wywar na zupę na skrzydełkach z warzywami .Co zrobić potem z mięsem ze
skrzydełek ? Można obrać i wrzucić do zupy . Można obrać i zmielić na farsz do
pierogów lub krokietów .Można również ugotowane ostudzić , usunąć kości ,
panierować i smażyć .Od tego jakich przypraw
i dodatków użyjemy zależy efekt końcowy .
Dziś
spróbowałam im nadać posmak kebabu .
Oczyszczone
skrzydełka ułożyć w garnku . Obrać i umyć warzywa - dodać do garnka ze
skrzydełkami . Zalać wodą, wlać 1
łyżeczkę maggi i gotować 45 minut .
Wyjąć z wywaru. Ostudzić . Skrzydełka przeciąć na pół . Wyluzować delikatnie kości i chrząstki odrzucając
końcówki ) .Bułkę tartą wymieszać z przyprawą do kebaba .Na każdą połówkę
skrzydełka położyć pół plasterka sera . Ugnieść mięso z serem tak by stanowiło
jedną masę . Panierować w roztrzepanym
jajku i bułce tartej . Uformować owalne kawałki .
Na patelni rozgrzać
olej i smażyć ,,kąski ,, na rumiano z obu stron .
Podawać na ciepło surówka z kapusty pekińskiej , ketchupem do maczania i np. frytkami +
czysta zupka do popicia na wywarze np. pomidorowa lub jako zimną przekąskę .
Wywar z gotowania
skrzydełek użyć na zupę .Z warzyw zrobić sałatkę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz