wtorek, 3 stycznia 2012

Sos do warzyw z ActiFry


Aromatyczny sos do faszerowanych warzyw ( i nie tylko ) - nie przecierany - nie zagęszczany - doprawiony ziołami .




Czas : 20 minut

Składniki :

2 łyżki oleju z pestek winogron
1 czerwona cebula
1 pomidor
1/3 białej części pora
cukier
1/2 kostki bulionowej warzywnej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
maggi w płynie
przyprawa Zioła Ogrodowe ( lub inna ziołowa ulubiona )
przyprawa Suszone pomidory z bazylią
1 mini kostka czosnkowa
pieprz mielony
1 szklanka wody
garść świeżych ziół ( rozmaryn , bazylia , mięta , pietruszka , melisa )


Pokroić drobno cebulę i pomidora - por w pół plasterki. Do naczynia ActiFry wlać 2 łyżki oleju .Wsypać cebulę , por i pomidora .

Dusić 10 minut .

W szklance wrzącej wody rozpuścić kostkę bulionową i koncentrat . Zalać uduszone warzywa . Posypać rozkruszoną mini kostką Czosnek , Zioła Ogrodowe  i Suszone pomidory z bazylią . Dusić 5 minut .

Doprawić do smaku cukrem , pieprzem , maggi .
Używać podając osobno jako sos - posypując usiekanymi ziołami

lub zalać sosem faszerowane warzywa i dusić je w tym sosie .