Portugalska wersja kapuśniaku .
Trochę różni się taki kapuśniak od naszego , ale jest równie smaczny.
Czas :1,5-2 godzin
Składniki :
30 dag wędzonego indyka
20 dag wędzonki
½ główki średniej usiekanej w
drobne paseczki kapusty włoskiej
5 średnich ziemniaków
1 marchewka
2 cebule pokrojone w piórka
3 łyżki natki pietruszki
po ½ pokrojonej w cienkie
paseczki czerwonej , zielonej i żółtej papryki
4 pomidory ( Lima )
½ pokrojonych w paseczki
suszonych pomidorów ( miękkich , a jak nie to trzeba je namoczyć )
sól
½ łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka kminku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki oleju
1,5 l bulionu drobiowego lub
warzywnego
Kapustę , papryki, marchewkę ,
liście laurowe, ziele angielskie, kostki bulionowe, suszone pomidory- zalać
wodą i gotować .W tym czasie podsmażyć na oleju cebulę i wędzonkę i wrzucić do
zupy. Pokroić pomidory w pół plasterki i dodać do zupy. Gotować przez 1,5
godziny .Wyjąć mięso z wędzonego indyka , przestudzić, obrać od kości , pokroić
i dodać do zupy . Osobno ugotować ziemniaki , odcedzić i utłuc , a potem dodać
do zupy. Doprawić kminkiem , pieprzem mielonym , przyprawą do zup. Podawać
posypany usiekaną natką pietruszki.
Z tego co wiem to w Portugalii dodawana jest jeszcze świeża
kolendra .Ale ponieważ ja za kolendrą nie przepadam – nie dawałam .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz