piątek, 24 lutego 2012

Iberyjski kapuśniak z włoskiej kapusty


Portugalska wersja kapuśniaku . Trochę różni się taki kapuśniak od naszego , ale jest równie smaczny.



Czas :1,5-2 godzin

Składniki :

30 dag wędzonego   indyka
20 dag wędzonki
½ główki średniej usiekanej w drobne paseczki kapusty włoskiej
5 średnich ziemniaków
1 marchewka
2 cebule pokrojone w piórka
3 łyżki natki pietruszki
po ½ pokrojonej w cienkie paseczki czerwonej ,  zielonej i żółtej  papryki
4 pomidory ( Lima )
½ pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów ( miękkich , a jak nie to trzeba je namoczyć )
sól
½ łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka kminku
2 liście  laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki oleju
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego

Kapustę , papryki, marchewkę , liście laurowe, ziele angielskie, kostki bulionowe, suszone pomidory- zalać wodą i gotować .W tym czasie podsmażyć na oleju cebulę i wędzonkę i wrzucić do zupy. Pokroić pomidory w pół plasterki i dodać do zupy. Gotować przez 1,5 godziny .Wyjąć mięso z wędzonego indyka , przestudzić, obrać od kości , pokroić i dodać do zupy . Osobno ugotować ziemniaki , odcedzić i utłuc , a potem dodać do zupy. Doprawić kminkiem , pieprzem mielonym , przyprawą do zup. Podawać posypany usiekaną natką pietruszki.

Z tego co wiem to  w Portugalii dodawana jest jeszcze świeża kolendra .Ale ponieważ ja za kolendrą nie przepadam – nie dawałam .

Brak komentarzy: