Robie zawsze gdy gotuję krupnik
na żeberkach .
Czas : 45 minut-1 godziny
Składniki :
Wyluzowane mięso z 1 kg ugotowanych żeberek
3 cebule
3 łyżki oleju
mielony czarny pieprz
ketchup pikantny
½ litra wywaru z gotowania żeberek
6-10 sparzonych dużych liści
kapusty włoskiej ( lub zwykłej)
8-10 dag przecieru pomidorowego
Cebule drobno usiekać i
usmażyć na oleju na złoto. Na każdym liściu kapusty kłaść kawałek mięsa z
żeberek, łyżkę smażonej cebuli, łyżeczkę ketchupu i posypać pieprzem . Zawinąć
jak gołąbki. W garnku ułożyć na dnie 1 duży liść kapusty. Na nim ściśle
zawiniątka z żeberkami. Zalać wywarem z gotowania i dusić ok. 40 minut.
Rozrobić przecier w odrobinie wywaru i wlać do garnka. Doprawić do smaku
.Podawać w sosie z ziemniakami ( lub chlebem ) jak kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz