Robienie czegoś co ma udawać dania z kuchni
chińskiej z tego co ma sie w domu to zarówno wyzwanie jak i zabawa . Lubię
takie zestawienia smaków zdając sobie sprawę , że nijak sie maja do oryginału
szczególnie gdy wykorzystuje pół produkty . No ale czasem tak trzeba .
A nazwa potrawy - kurczak wiadomo ( miałam tzw. polędwiczki od piersi
kurczaka ,które odłożyłam od kilku piersi przy szykowaniu do mrożenia ) -
Orient - bo potrawa o smakowych korzeniach wzorem z krajów orientu - a Expres -
bo to takie danie wrzuć i zamieszaj .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 piersi z kurczaka
½ paczki mieszanki warzyw chińskich
1 cm korzenia imbiru
1 łyżka sosu teryiaki
Tao-Tao
pieprz mielony
6 łyżki oleju z pestek winogron
2 jajka
1 woreczek ryżu parabolicznego (Paraboiled czyli wstępnie
obrobionego termicznie )
1/3 Fixu do potraw
chińskich Knorra
1 Kostka do ryżu i makaronu Knorra
1/2 szklanki pokrojonego szczypioru
1/2 szklanki wody
Ryż w woreczku zalać wodą , dodać kostkę do ziemniaków ryżu i makaronu Knorra i gotować 20 minut .
W
czasie gdy ryż się gotuje -pokroić w paski mięso z kurczaka .Przygotować
marynatę z 2 łyżek oleju , sosu Teryiaki i szczypty grubo mielonego pieprzu.
Polać mięso , wymieszać i zostawić na 15 minut .Imbir obrać i utrzeć na
drobnych oczkach tarki jarzynowej .W woku lub głębokiej patelni rozgrzać resztę
oleju i wrzucić imbir - mieszając smażyć chwilę .
Dołożyć warzywa ( zamrożone )
.Obsmażać mieszając ok. 5 minut .
Odgarnąć na bok . Na wolną przestrzeń patelni
wrzucić mięso i mieszając usmażyć na rumiano ( w tym samym czasie trzeba też
mieszać warzywa ) .
Wymieszać . Podlać wodą , wsypać Fix i wymieszać . Dusić
mieszając 10 minut . Gdy woda odparuje wbić na patelnie jajka , dobrze wymieszać
i smażyć aż się zetną .
Doprawić pieprzem .
Odcedzić ugotowany ryż - wyjąć z woreczków .
Podawać jak kto woli - 1 wersja dołożyć ryż na patelnię ,
2-włożyc ryż do miseczki a kurczak a z warzywami podać osobno .
Wole wersje wymieszaną . Wierzch posypuję pokrojonym
szczypiorem ( części jędrne , grube od cebulki ) .
Pałeczki tylko do dekoracji :) nie mam do nich cierpliwości
, zdecydowanie wolę widelec .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz