Zafascynowała mnie ostatnio
informacja o możliwościach stosowania herbat jako przyprawy .No i
eksperymentuję .
Czas : 1, 5 godziny
Składniki :
4 pałeczki z kurczaka ( lub 2
całe udka przekrojone na połówki )
4 plastry kandyzowanego mango
4 łyżki rodzynek
1 pełna łyżeczka konfitury z
mango ( lub chetney z mango , lub przecier z mango ) mielony pieprz
Szczypta mielonej papryki
sos sojowy
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 saszetka herbaty Dilmah z
mango
2,5 szklanki wody
Zrobić pastę z konfitury z
mango , 1 łyżki oleju,1/4 łyżeczki pieprzu ,1 łyżki sosu sojowego i natrzeć nią
kurczaka . Zostawić na 30 minut w lodówce .
Na patelni rozgrzać resztę
oleju i obsmażyć na nim kurczaka .
Zaparzyć herbatę szklanką
wrzątku .Przecedzić .
Kurczaka przełożyć do garnka .Napar
herbaciany wlać na patelnię i zagotować
.Przelać do garnka na kurczaka .Dolać resztę wody . Dołożyć pokrojone w
paseczki mango i rodzynki .Dusić przez 45 minut .
Doprawić sos sosem sojowym pieprzem i mieloną papryką .
Można go zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej .
Podawać z ryżem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz