wtorek, 7 lutego 2012

Herbaciany kurczak z mango


Zafascynowała mnie ostatnio informacja o możliwościach stosowania herbat jako przyprawy .No i eksperymentuję .



Czas : 1, 5 godziny

Składniki :

4 pałeczki z kurczaka ( lub 2 całe udka przekrojone na połówki )
4 plastry kandyzowanego mango
4 łyżki rodzynek
1 pełna łyżeczka konfitury z mango ( lub chetney z mango , lub przecier z mango ) mielony pieprz
Szczypta mielonej papryki
sos sojowy
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 saszetka herbaty Dilmah z mango
2,5 szklanki wody

Zrobić pastę z konfitury z mango , 1 łyżki oleju,1/4 łyżeczki  pieprzu ,1 łyżki sosu sojowego i natrzeć nią kurczaka . Zostawić na 30 minut w lodówce .
Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim kurczaka .
Zaparzyć herbatę szklanką wrzątku .Przecedzić .
Kurczaka przełożyć do garnka .Napar  herbaciany wlać na patelnię i zagotować .Przelać do garnka na kurczaka .Dolać resztę wody . Dołożyć pokrojone w paseczki mango i rodzynki .Dusić przez 45 minut .
Doprawić sos  sosem sojowym pieprzem i mieloną papryką . Można go zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej .
Podawać z ryżem .

Brak komentarzy: