Rolowane
, zawijane , z farszem takim i innym .Z drobiu , schabu , karkówki , wołowiny .
Wszystkie smaczne .Zawijam jak świstak w te sreberka - to znaczy sorry -
świstak w sreberka , a ja w mięsko. Dziś zwinęłam w piersi z kurczaka co tam było w domu . Wyszło
smacznie i kolorowo.
Czas
: 1 godzina
Składniki
:
2
pojedyncze piersi z kurczaka
4
plasterki szynki konserwowej
1/2
czerwonej papryki świeżej
1/2
zielonej papryki świeżej
1
pomidor
1/4
ogórka szklarniowego
sól
pieprz
kolorowy grubo mielony
bazylia
oregano
1
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
4
łyżki oleju z pestek winogron
2
łyżki natki pietruszki pokrojonej
Filety
z piersi kurczaka rozklepać przez woreczek śniadaniowy ( lub folię spożywczą
)tak by zrobiły się płaskie , a nie porozrywały sie włókna .
Posolić i posypać
pieprzem .Na mięso ułożyć szynkę , a na niej po kilka paseczków zielonej i
czerwonej papryki. Zwinąć roladki. Obwiązać nicią do mięs lub spiąć
wykałaczkami .Posypać po wierzchu mieloną papryką .
Obsmażyć na rumiano ze
wszystkich stron na 2 łyżkach oleju .Podlać 1 szklanką wody i dusić 30 minut .
W
tym czasie pokroić resztę papryki w paseczki a ogórek za pomocą obieraczki w
paski.Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażać warzywa przez chwilę . Posolić
, posypać pieprzem , oregano i bazylią . Można delikatnie skropić sokiem z
cytryny .
Z
roladek usunąć nitki , pokroić w plasterki ( ładnie wyglądają cięte po skosie
).Układać na warstwie warzyw .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz