Bardzo lubię ryby pod każda
postacią .To taka moja wersja ogólnie znanych kotletów rybnych.
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 średniej wielkości filet z pangi ( lub innej białej
ryby )
15 dag surowego boczku
1 cebula
10 dag pieczarek
bułka tarta
sól
pieprz mielony
1 jajko
olej
1 łyżka masła
Zmiksować boczek i
filety w malakserze robota kuchennego ( lub zmielić maszynką do mięsa – ryba
musi być po rozmrożeniu odciśnięta z wody ). Cebulę i pieczarki drobno pokroić
i usmażyć na2 łyżkach oleju na rumiano . Przestudzone dodać do masy
rybnej . Wymieszać masę z ryby i boczku, jajko, pieczarki . Dosypać trochę
bułki tartej ( ok. 4 łyżek ) tak by dało się formować kotlety . Doprawić solą i
pieprzem .
Uformować kotlety, panierować w bułce tartej – lekko spłaszczyć .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na gorącym kotlety na
rumiano z obu stron . Zmniejszyć gaz i dosmażyć kotlety . W ostatnim momencie
smażenia dodać masło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz