środa, 22 lutego 2012

Sos serowy z kolorową posypką


Bardzo prosty sos z serem pleśniowym .Doskonały do warzyw , makaronów , placków.
Jako że sery różnych rodzajów zawsze w lodówce leżą , wędzonka i papryki też - zrobienie takiego sosu możliwe jest w moim przypadku w każdej chwili .Dziś podałam do mini klusek śląskich które miałam zachomikowane w zamrażalniku ale normalnie częściej używam go do makaronu .
Czas : 15 minut

Składniki :

1 łyżka masła
5 dag sera Roquefort lub Danish Blou ( może być inny z niebieską pleśnią )
2 serki topione kremowe ( trójkąciki )
4 plasterki sera Chedar do zapiekanek
1 szklanka mleka
szczypta soli
pieprz  biały mielony
1/4 czerwonej papryki
1/4 zielonej papryki
4 łyżki pokrojonego szczypioru
5 dag dość tłustej  wędzonki


Zagotować  w garnuszku masło z mlekiem . Wkruszyć sery i rozgotowywać je cały czas ,mieszając   tak by sos stał się kremowy .

Doprawić sos  pieprzem i szczyptą soli  .Sos powinien być kremowy i lekko pikantny .
Wędzonkę pokroić w drobną kosteczkę i wsypać na patelnię . Smażyć aż się zrumienią .
W czasie kiedy wędzonka się smaży pokroić drobno obie papryki i szczypior .Papryki dołożyć na patelnię i chwilę smażyć .

Sos podawać do klusek , makaronu , gotowanych ryb , gotowanych warzyw w ten sposób , że danie polewamy delikatnie sosem i posypujemy wędzonką z paprykami i szczypiorem .

Sos bardzo prosty - pasuje do wielu dań - gotowy w kilka minut .
W wersji postnej można zrezygnować z wędzonki na korzyść większej ilości papryki .

Podpowiadam , że można zbierać kawałki pokruszonego sera w zamrażalniku właśnie na takie sosy .

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

prosty i napewno mega smaczny...! musze go wybróbować:)