Bardzo prosty sos z serem
pleśniowym .Doskonały do warzyw , makaronów , placków.
Jako że sery różnych rodzajów
zawsze w lodówce leżą , wędzonka i papryki też - zrobienie takiego sosu możliwe
jest w moim przypadku w każdej chwili .Dziś podałam do mini klusek śląskich
które miałam zachomikowane w zamrażalniku ale normalnie częściej używam go do
makaronu .
Czas : 15 minut
Składniki :
1 łyżka masła
5 dag sera Roquefort lub Danish
Blou ( może być inny z niebieską pleśnią )
2 serki topione kremowe (
trójkąciki )
4 plasterki sera Chedar do
zapiekanek
1 szklanka mleka
szczypta soli
pieprz biały mielony
1/4 czerwonej papryki
1/4 zielonej papryki
4 łyżki pokrojonego szczypioru
5 dag dość tłustej wędzonki
Zagotować w garnuszku masło z mlekiem . Wkruszyć sery i rozgotowywać je cały czas ,mieszając tak by sos stał się kremowy .
Doprawić sos pieprzem i szczyptą soli .Sos powinien być kremowy i lekko pikantny .
Wędzonkę pokroić w drobną
kosteczkę i wsypać na patelnię . Smażyć aż się zrumienią .
W czasie kiedy wędzonka się
smaży pokroić drobno obie papryki i szczypior .Papryki dołożyć na patelnię i
chwilę smażyć .
Sos podawać do klusek ,
makaronu , gotowanych ryb , gotowanych warzyw w ten sposób , że danie polewamy
delikatnie sosem i posypujemy wędzonką z paprykami i szczypiorem .
Sos bardzo prosty - pasuje do
wielu dań - gotowy w kilka minut .
W wersji postnej można
zrezygnować z wędzonki na korzyść większej ilości papryki .
Podpowiadam , że można zbierać
kawałki pokruszonego sera w zamrażalniku właśnie na takie sosy .
1 komentarz:
prosty i napewno mega smaczny...! musze go wybróbować:)
Prześlij komentarz