Szczawiową robię cały rok .
Wiosną i latem ze świeżego szczawiu - zimą ze szczawiu wekowanego .Zawsze jest
smaczna . A dziś uświadomiłam sobie , że od chwili kiedy zaczęłam wstawiać
przepisy w internecie gotowałam tą zupę dziesiątki razy i nigdy tego nie
opisałam - no bo po co ? :) . A dziś w końcu opiszę - może komuś przepis sie
przyda .
Składniki :
1,5 szklanki bulionu ( drobiowy
lub warzywny - w ostateczności z kostki rosołowej )
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
4 jajka
4 łyżki pokrojonego koperku
Ugotować na twardo jajka . Obrać i pokroić w ćwiartki . Zagotować bulion ze szczawiem .
Dodać połowę kopru.
Na talerze rozlać zupę ,
obłożyć jajkami , posypać resztą kopru .Wlewać po odrobinie śmietanki.
Szczaw na zupę wg przepisu : ,,Szczaw na zimę wg Buni"
Podaję w składnikach gotowy
bulion bo ja mam zawsze zamrożone takie porcje . Jeśli ktoś nie ma to po prostu
zrobi zupę drugiego dnia po gotowaniu rosołu , zrobi z kostki rosołowej lub
ugotuje wywar specjalnie .Tu już każdy sam decyduje którą wersje wybierze .
Jedno co mi w tej zimowej ( w
stosunku do letniej ) szczawiowej przeszkadza to kolor - nie jest soczysto
zielona :) . Dla tego szczerze posypuję ją koprem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz