poniedziałek, 19 marca 2012

Barszcz czerwony z fasolą


Odmian barszczu jest pewnie tyle ile regionów kraju i gospodarstw domowych . Ten gotowany w moim domu z fasolą jest podobny do małopolskiego , z tym ,że ja nie dodaje kapusty i warzywa prócz marchewki wyjmuje z wywaru .


Czas : 1,5 godziny

Składniki :

Ćwiartka kurczaka ( lub porcja na zupę z indyka ok. 0,5 kg )
1 kg buraków ( ja preferuję takie podłużne )
4 ziemniaki ( średniej wielkości )
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pora
1 puszka fasoli w ziarnach  białej
1 puszka fasoli w ziarnach czerwonej
garść grzybów suszonych
1 kostka bulionu drobiowego ( Knorra )
1 kostka bulionu wołowego ( Knorra )
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 ząbek czosnku
pieprz mielony
maggi w płynie
1,5 litra wody
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Grzyby namoczyć w szklance wody .Mięso, oczyszczone warzywa ( seler , pietruszkę , por ), ziele angielskie , liście laurowe , pokrojone w drobną kostkę ziemniaki , pokrojone w plasterki marchewki , kostki bulionowe , czosnek, odcedzoną białą fasolę ,  odcedzoną i wypłukaną czerwoną  fasolą  włożyć do garnka . Buraki obrać – 1,5 dużego buraka  pokroić w słupki , resztę buraków przekroić na kawałki ( ósemki ). Odcedzić grzyby i pokroić w paseczki . Grzyby i buraki włożyć do garnka . Zalać wodą .Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 1,5 godziny . Wyjąć mięso , seler , pietruszkę, por , buraki w kawałkach ( te pokrojone w słupki zostają .Doprawić barszcz  mielonym pieprzem , maggi, włożyć obrane ze skórek i kości mięso . Podawać posypany natką pietruszki .
Jeśli ktoś chce może zaprawić zupę śmietaną  lub doprawić sokiem z cytryny .

Brak komentarzy: