Odmian barszczu jest pewnie
tyle ile regionów kraju i gospodarstw domowych . Ten gotowany w moim domu z
fasolą jest podobny do małopolskiego , z tym ,że ja nie dodaje kapusty i
warzywa prócz marchewki wyjmuje z wywaru .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
Ćwiartka kurczaka ( lub porcja
na zupę z indyka ok. 0,5 kg
)
4 ziemniaki ( średniej
wielkości )
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pora
1 puszka fasoli w ziarnach białej
1 puszka fasoli w ziarnach
czerwonej
garść grzybów suszonych
1 kostka bulionu drobiowego (
Knorra )
1 kostka bulionu wołowego (
Knorra )
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 ząbek czosnku
pieprz mielony
maggi w płynie
2 łyżki pokrojonej natki
pietruszki
Grzyby namoczyć w szklance wody
.Mięso, oczyszczone warzywa ( seler , pietruszkę , por ), ziele angielskie ,
liście laurowe , pokrojone w drobną kostkę ziemniaki , pokrojone w plasterki
marchewki , kostki bulionowe , czosnek, odcedzoną białą fasolę , odcedzoną i wypłukaną czerwoną fasolą włożyć do garnka . Buraki obrać – 1,5 dużego
buraka pokroić w słupki , resztę buraków
przekroić na kawałki ( ósemki ). Odcedzić grzyby i pokroić w paseczki . Grzyby
i buraki włożyć do garnka . Zalać wodą .Doprowadzić do wrzenia i gotować na
małym gazie 1,5 godziny . Wyjąć mięso , seler , pietruszkę, por , buraki w
kawałkach ( te pokrojone w słupki zostają .Doprawić barszcz mielonym pieprzem , maggi, włożyć obrane ze
skórek i kości mięso . Podawać posypany natką pietruszki .
Jeśli ktoś chce może zaprawić
zupę śmietaną lub doprawić sokiem z
cytryny .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz