Jabłkowe naleśniki z owocami –
mogą być deserem , albo delikatnym daniem obiadowym .
Czas :30 minut
Składniki :
2 jajka
½ szklanki mleka
6 łyżek mąki ( ani płaskie, ani
czubate – takie średnie )
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kisielu jabłkowego ( taki na ½ litra wody )
1 łyżeczka barwnika spożywczego
zielonego ( Super Cook-Green )
3 łyżki oleju
szczypta soli
1 puszka ,, Koktajlu z owoców
tropikalnych „( banan, papaja,, ananas ,guava )
10 kulek winogron
1 tabliczka mlecznej czekolady +
kilka łyżek mleka
bita śmietana ( może być w
sprayu )
Z jajek, mąki, mleka, szczypty soli,
proszku do pieczenia , kisielu ( sypki ), barwnika , 2 łyżek oleju zrobić
ciasto naleśnikowe .Odstawić . Rozgrzać na patelni do naleśników 1 łyżkę oliwy
obracając patelnią tak by cała się natłuściła .Zlać olej. Nabierać chochelką do zupy ciasta naleśnikowego i
wlewać na patelnię . Rozprowadzić ciasto po patelni obracając nią . Usmażyć 6
naleśników ( obracając naleśniki w trakcie smażenia ).
Naleśniki przekrawać na pół
.Każdą połówkę zwijać tak by powstawał
zgrabny rulonik . Ruloniki nadziewać po 6 sztuk na patyczki do szaszłyków .
Podawać obok wymieszanych (
odsączonych z syropu ) owoców + przekrojone na połówki winogrona .Obok podać bita śmietanę i roztopioną czekoladę do
polewania ( roztopić z kilkoma łyżkami mleka by była płynna )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz