Przyzwyczajona
jestem do tego , ze w mojej Rodzinie jada sie bardzo dużo ryb . Kiedyś były to
w większości ryby słodkowodne . Dziadkowie i Rodzice spędzali wolny czas na
łódce lub kajakach ( a ja z nimi ) i oczywiście wędkowali . Potem pałeczkę
przejął mąż . W każdym razie ryby to była codzienność . Z biegiem czasu co raz
więcej ryb kupowałam . Teraz tylko kupuję - systematycznie - starając się
wybierać różne gatunki z różnych stron świata .
Kilka
gatunków jest jednak na stałe w jadłospisie pstrąg , łosoś , okoń morski i nilowy .
Czas
: 1 godzina
Składniki
:
2
filety z pstrąga ze skórą
1
cytryna
szczypta
soli
szczypta
cukru
olej
z pestek winogron
2
łyżki masła
pieprz
biały mielony
2
garści rukoli
2
pomidory
Filety
z pstrąga umyć i osuszyć . Ułożyć w pojemniku . Przygotować zalewę .
Zmieszać
1/3 szklanki oleju z sokiem z 3/4 cytryny , szczyptą pieprzu .Zalać filety i
zostawić na 30 minut .
Wyjąć i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami
kuchennymi.
Oprószyć
mąką - posypać grubo zmielonym białym pieprzem i szczyptą soli .Na
patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść filety i smażyć na rumiano .
Przygotować
sos z rozpuszczonego masła do którego dodajemy resztę wyciśniętego soku z
cytryny , szczyptę cukru i soli .
W
czasie kiedy ryba sie smaży umyć i osuszyć rukolę i pomidory .Pomidory pokroić
w grube plastry .
Podawać
rybę polewając ją odrobiną sosu maślanego i obkładając rukolą i ułożonymi na
niej plastrami pomidorów ( lekko je posolić i skropić olejem ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz