środa, 11 kwietnia 2012

Dipopast jajeczny na Wielkanoc

Wstawianie wielkanocnych przepisów po Świętach to lekka przesada ale tak w tym roku wyszło . Nic to przyda się na przyszły rok .
Nie bardzo wiedziałam jak nazwać to co od jakiegoś czasu pojawia się na naszym wielkanocnym stole. Pasta to nie jest , dip też nie . Powstało przez przypadek . Wnuk ucierał jajka z majonezem na farsz do nadziewania roladek szynkowych i wyszło mu trochę za rzadkie i za pikantne . Wyrzucenie nie wchodziło w grę .Ktoś wszedł do kuchni - złapał plasterek polędwicy - chlapnął na niego tym żółtym sosem i poinformował że jest smaczne .I tak już zostało . Robimy bo nie wszyscy lubią sos tatarski .




Czas :20 minut

Składniki:

6 jajek
3 łyżki majonezu ( gęsty- dekoracyjny )
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki chrzanu
sól
pieprz biały mielony
4 łyżki pokrojonej rzeżuchy

Ugotować jajka na twardo , ostudzić i obrać . Zmiksować w malakserze z majonezem , jogurtem i chrzanem  na puszystą masę . 


Doprawić solą i pieprzem .


Wymieszać z połową pokrojonej rzeżuchy - resztą posypać po wierzchu .

My na Wielkanoc jemy ją kładąc na wędliny ( najlepiej chuda szynka , polędwica surowa ) lub polewając jajka na twardo .

1 komentarz:

Monika - Twoja Asystentka pisze...

dipopast to świetna nazwa - nigdy nie robiłam tak jednolitej pasty jajecznej, ale w końcu to dipopast!